Kompanija “Boksit” iz Milića: Pušači kupuju opremu zdravstvu

Bez autora
May 13 2015

Kompanija “Boksit” iz Milića patentirala je jedinstven vid kažnjavanja zaposlenih koji za vrijeme radnog vremena prekrše zabranu pušenja, pa će strastveni pušači finansirati nabavku medicinske opreme i liječenje bolesnih. Radnike koji se ogluše o zabranu pušenja čeka minus od pet odsto, a za razliku od većine firmi koje kazne ostavljaju u svojoj kasi, “Boksit” će taj novac izdvojiti za pomoć zdravstvenom sektoru finansirajući kupovinu medicinske opreme ili liječenje osoba koje imaju velike troškove. U “Boksitu” kažu da je rukovodstvo firme tu odluku donijelo motivisano željom da se unaprijedi zdravlje zaposlenih i ostalih građana. Odluci su prethodile analize koje su pokazale da oko 250 radnika puši u toku radnog vremena, iako je to zabranjeno i zakonom i pravilima preduzeća.

Kompanija “Boksit” iz Milića: Pušači kupuju opremu zdravstvuKompanija “Boksit” iz Milića patentirala je jedinstven vid kažnjavanja zaposlenih koji za vrijeme radnog vremena prekrše zabranu pušenja, pa će strastveni pušači finansirati nabavku medicinske opreme i liječenje bolesnih.

Radnike koji se ogluše o zabranu pušenja čeka minus od pet odsto, a za razliku od većine firmi koje kazne ostavljaju u svojoj kasi, “Boksit” će taj novac izdvojiti za pomoć zdravstvenom sektoru finansirajući kupovinu medicinske opreme ili liječenje osoba koje imaju velike troškove.

U “Boksitu” kažu da je rukovodstvo firme tu odluku donijelo motivisano željom da se unaprijedi zdravlje zaposlenih i ostalih građana. Odluci su prethodile analize koje su pokazale da oko 250 radnika puši u toku radnog vremena, iako je to zabranjeno i zakonom i pravilima preduzeća.

- Posebno zabrinjava veliki broj pušača u proizvodnim sektorima gdje je to opasno po radni proces, imovinu i zdravlje radnika, kao što su “Proizvodnja hrane” i “Drvoprerada”. Kompanija se uvijek brinula o zdravlju zaposlenih i svih građana Milića, a to će činiti i ubuduće. Novac koji obezbijedimo na ovaj način, a ne radi se o malom iznosu, biće usmjeren u nabavku medicinske opreme, poput ultrazvučnih aparata ili mamografa - rekao je predsjednik uprave “Boksita” Rajko Dukić.

Analiza je pokazala da pušači u toku radnog vremena ispuše u prosjeku šest cigareta trošeći za svaku četiri minuta, iz čega proizlazi da tokom radnog dana ne rade 24 minuta. Računica pokazuje da zbog strasti prema cigaretama svaki dan kompanija ima 12,5 radnika manje u odnosu na njihov stvarni broj. Mjereno prosječnom bruto platom od 1.500 KM, kompanija zbog duvanskog dima trpi štetu od 18.500 KM mjesečno ili 225.000 godišnje.

U “Boksitu” navode da zbog radnika-pušača trpe veliku direktnu štetu, ali da je indirektna mnogo veća jer narušava zdravlje pojedinaca i radni proces.

- Moram da priznam da do sada nisam razmišljao o pušenju na taj način. Jednostavno, postoji navika i čovjek ponekad nesvjesno zapali cigaretu, iako nije ni vrijeme ni mjesto za to. Možda ovo bude povod da definitivno bacim cigarete, ko zna - rekao je jedan od “Boksitovih” radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik